COVID-19 SALGINIYLA OLUŞAN KRİZLERİN TURİZM FAALİYETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN TURİZM AKADEMİSYENLERİ TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - KİPER, Vahit Oğuz; SARAÇ, Ömer; ÇOLAK, Oğuz; BATMAN, Orhan (Balikesir Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, 2020)
Covid-19 salgını tüm dünyayı olumsuz yönde etkileyen ve birçok ülkede hayatın durmasına sebep olan bir kriz ve felaket olarak yorumlanmaktadır. Bu krizn etkileri birçok sektörde ve endüstride olduğu gibi turizm endüstrisinde de hissedilmektedir. Bu kriz ya da felaketin etkilerinin hala hissediliği ve geleceğe yönelik belirsizliklerin olduğu dönemde, sürecin normalleşmeye başladığı zamanlarda turizm endüstrisinin aldığı/alacağı yaraları nasıl saracağına dair bir yol haritası çizmek önem taşımaktadır. Çalışma bu amaçla, uzman görüşüne başvurarak turizm alanında çalışan akademisyenlerden görüş almaktadır. Salgının turizm faaliyetlerine ne ölçüde hasar verebileceği ve bu hasarın nasıl giderilebileceği bu araştırmanın temel odak noktalarıdır. Araştırma kapsamında niceliksel ve niteliksel analizler birlikte kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre turizm akademisyenlerinin turizm endüstrisinin salgın dolayısı ile ciddi kayıplar yaşayabileceğine dair endişeleri bulunmaktadır. Bununla birlikte bu kayıpların giderilebilmesi için sundukları görüşler analiz edilmiş ve derlenmiştir. Çalışmanın turizm işletmecileri, turizm kamu karar vericileri ve bu alanda çalışmayı düşünen diğer araştırmacılara katkı sunması beklenmektedir.