Kastamonu Üniversitesi Kampüs Yerleşkesinde Bulunan Bazı Odunsu Egzotik Türlerin Yaprak Mikromorfolojik Özellikleri - YİĞİT, Nurcan (My University, 2024)
Bazen doğal yayılış alanları içerisinde kullanılmayan bitki türleri, doğal yayılış alanları dışında kullanıldıklarında çoğu zaman doğal yetişme ortamlarında gösterdikleri büyüme performansını gösterememekte, doğal yayılış alanındaki formlarını yansıtamamakta, genellikle de stres faktörleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Doğal yayılış alanı dışında kullanılmış olan bitkilerin, farklı şekillerde stres faktörlerine maruz kalması kaçınılmazdır ve bu stres faktörleri bitkinin gözle görülen morfolojik özellikleri yanında gözle görülmesi mümkün olmayan mikromorfolojik özelliklerini de etkilemektedir. Yapılacak olan bu çalışma ile doğal yayılış alanı dışında alanlarda yetiştirilen ve kullanılan odunsu formda ki bitkilerde mikromorfolojik düzeyde meydana gelen değişimler araştırılacaktır. Bu amaçla, kampüs alanı içerisinde seçilecek olan türlerden 5 farklı tür ile çalışma gerçekleştirilecektir. Belirlenen türlerden, vejetasyon mevsiminin sonlarına yaprak örnekleri toplanacak ve yaprak yüzeylerinde meydana gelen farklılıklar, ölçülecek olan karakterler yardımıyla belirlenecektir. Çalışmada, yetişme yeri koşullarının türlere etkisinin ortaya konulması, Kastamonu Üniversitesi Merkezi Laboratuvarında bulunan elektron mikroskobu (SEM = Scanning Electron Microscope) ile gerçekleştirilecektir. Çalışma sonucunda türlere ait olan yaprak örnekleri üzerinde, Stoma Yoğunluğu (1 mm2 alanda), Stoma Uzunluğu (μm), Stoma Genişliği (μm), Serbest Açıklık (Stoma yüzeyinde wax ile kaplı olmayan alan genişliği) (μm), Stoma alan indeksi (Stoma yoğunluğu x stoma uzunluğu), Tüy yoğunluğu (1 mm2 alanda) gibi mikromorfolojik karakterler ile belirlenecektir. Ayrıca yaprak yüzeyi wax tabakası incelenecek ve doğal yetişme ortamında bulunan türler ile kıyaslanacaktır.