İlkokul ve Ortaokullarda Çevre Eğitimi Verecek Olan Öğretmen Adaylarında Çevre Sorunlarına Yönelik Davranışların Araştırılması - Kışoğlu, Mustafa; Yıldırım, Tahsin; Salman, Muhammed; Sülün, Ali (Erzincan University Journal of Education Faculty, 2016)
Yapilan bu calismanin amaci mezun olduklarinda cevre egitimi verecek olan fen bilgisi, sinif ve sosyal bilgiler ogretmen adaylarinin sorumlu cevresel davranislarinin farkli degiskenler acisindan incelenmesidir. Tarama modeliyle gerceklestirilen betimsel bir arastirma olan calismanin orneklemini ulkemizin Ic Anadolu Bolgesinde bulunan bir universitenin fen bilgisi, sinif ve sosyal bilgiler ogretmenligi anabilim dali birinci ve dorduncu sinifinda okuyan 344 ogretmen adayi olusturmaktadir. Veri toplama araci olarak Guven ve Aydogdu (2012) tarafindan gelistirilen 40 maddelik “Cevre Sorunlarina Yonelik Davranis Olcegi” kullanilmistir. Calisma sonucunda ogretmen adaylarinin cevresel davranis olcegi puan ortalamalarinin, olcekten alinabilecek ortalama puanin uzerinde oldugu bulunmustur. Ayrica calisma sonunda ogretmen adaylarinin cevresel davranislarinin adaylarin cinsiyetlerine, cevre kuruluslarina uyeliklerine ve ogrenim gordukleri anabilim dallarina gore farklilasmadigi belirlenmistir. Resmi kuruluslar tarafindan duzenlenen cevresel etkinliklere katilan ogretmen adaylarinin davranis olcegi puanlari katilmayanlara gore istatistiksel olarak daha yuksektir. Birinci ve dorduncu sinifta okuyan ogretmen adaylarinin cevresel davranis olcegi puanlari arasinda ise dorduncu sinifta okuyan ogretmen adaylarinin lehine anlamli bir farklilik vardir. Tespit edilen bu farklilik fen bilgisi ogretmenligi anabilim dalinda anlamli iken diger iki anabilim dalinda anlamli degildir.
Keywords: Türkiye; Öğretmen Adayı; Turkey; Environmental Education; Öğretmen adayı; çevre sorunlarına yönelik davranış; çevre eğitimi; Türkiye; Teacher Candidates; Behavior Towards Environmental Problems; Çevre Sorunlarına Yönelik Davranış; Çevre Eğitimi; 4. Education