Yıldızlarla İlgili Yapılan Bazı Çalışmaların Tematik İncelenmesi - Ezberci̇ Çevi̇k, Ebru; Kurnaz, Mehmet Altan (Elementary Education Online, 2016)
Bu calismanin amaci, yildiz kavramiyla ilgili yurt ici kaynakli calismalari cozumleyerek bir butunluk icinde yansitmak ve bu anlamda farkindalik olusturmaktir. Bu amacla, 2001-2014 yillari arasinda yapilan calismalardan yildiz kavramini konu alan 39 calisma tematik analizden gecirilmistir. Calisma dokuman incelemesi yontemi kullanilmistir. Yildiz kavramina yonelik olarak gerceklestirilen calismalar, olusturulan matristen yararlanilarak analiz edilmistir. Arastirma sonucunda, genelde astronomi konusu altinda yildizlara yer verildigi ve yayinlanan calisma sayisinin 2010 yilindan itibaren bir artis gosterdigi, orneklemlerin ise belirli illerde yogunlastigi sonucuna ulasilmistir. Yontem cesitliliginin fazla oldugu, veri toplama araci olarak en fazla coktan secmeli basari testlerinin, analiz yontemi olarak da f/yuzde/aritmetik ortalama istatistiklerinin cogunlukla kullanildigi belirlenmistir. Calismalardan elde edilen bulgular genellikle alternatif fikirlerinin ifade edildigi niteliklerde yazilmis, diger calismalarda da yildizlara iliskin ogrenme gucluklerini ifade eden bulgulara yer verilmistir. Calismalardan elde edilen sonuclarin genelinde de yildizlar konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadigi belirtilmistir. Incelenen calismalarda sunulan onerilerin buyuk cogunlugunda her gruba yonelik sunuldugu belirlenmistir.