Bilim ve sanat merkezi öğrencilerinin plastik atıkların geri dönüşümü ve çevreye etkisi konusundaki tutumlarının belirlenmesi (Batı Karadeniz Bölgesi örneklemi) - Bakar, Fatma (Kastamonu Üniversitesi, 2013)
Geçmişten günümüze artarak devam eden çevre sorunları, insanların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Çevre sorunlarının çözümü için çevre eğitimi ile toplumun tüm kesimlerinin bilinçlendirilmesi gerekir. Üstün yetenekliler bir toplumun küçük bir kesimini oluşturmasına rağmen; kıymetli bir maden gibi işlendiklerinde bir ülkenin geleceğine şekil verebilir dahası bütün insanlığa yararlı olabilirler. Bu öğrencilere verilecek olan çevre eğitiminin hem ülkemizde hem de küreselleşen dünyada artan çevre sorunlarının çözümünde büyük önem arz edeceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, 2011-2012 öğretim yılı ikinci döneminde Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrenim gören 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin plastik atıkların geri dönüşümü ve çevreye etkileri konularında tutumlarını incelemektir. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anketin birinci bölümünde kişisel bilgiler, ikinci bölümünde ise Avan vd. (2011) tarafından hazırlanan ilköğretim öğrencileri için ‘Çevre Tutum Ölçeği (ÇTÖ)’ bulunmaktadır. Ölçek tutumun bilgi, duygu ve davranış boyutlarını ölçmektedir. Anket geliştirme çalışmalarında bilgi ölçeğinin üç faktörlü, duygu ölçeğinin dört faktörlü, davranış ölçeğinin ise beş faktörlü olduğu tespit edilmiştir. BİLSEM öğrencilerinin tutumlarının cinsiyete göre karşılaştırılmasında bağımsız örneklemler için t testi; sınıf düzeyi, anne, babanın öğrenim durumu, ailenin ortalama aylık gelir durumu değişkenine göre anlamlı farklılığın olup olmadığını belirlemek için ‘Tek Yönlü Varyans Analizi’ kullanılmıştır. Sonuç olarak BİLSEM öğrencilerinin tutum puanlarının olumlu düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca BİLSEM öğrencilerinin plastik atıkların geri dönüşümü ve çevreye etkileri konusunda tutumları ‘cinsiyet’, ‘sınıf seviyesi’ ve ‘baba öğrenim durumu’ değişkenleri açısından bazı faktörlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterirken; ‘anne öğrenim durumu’ ve ‘ailenin ekonomik geliri’ açısından anlamlı farklılık göstermemiştir
Defining the attitudes of the students at art and science centers against recyling of plastic waste and its effects on environment (a case study from West Black Sea Region)