Sırt Çantalı Gezginlerin Demografik Özellikleri İle Kişisel Gelişimleri Arasındaki Farklılığın İncelenmesi - AKKUŞ, Gülizar; AKKUŞ, Çetin (Ahi Evran Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, 2020)
Turizm tüketimi, özünde kendilik hissini keşfetmeye çalışan bireyle ilgilidir. Bu keşif ise çoğu zaman olumlu bir değişim yani kişisel gelişim ile sonuçlanmaktadır. Sırt çantalı gezginlerin de seyahat şekli ve süresi göz önüne alındığında, diğer turist tiplerine nazaran seyahatleri sonrasında kendilerinde algıladıkları ya da hissettikleri değişikliklerin daha fazla olduğu söylenebilir. Bu araştırmada Türk sırt çantalı gezginlerin seyahatleri sonrasında hissettikleri kişisel gelişimi tespit edebilmek ve gezginlerin demografik özelliklerine göre kişisel gelişimlerinin farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Evrenin belirsizliği sebebiyle kartopu örneklemesine başvurulmuştur. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Sırt çantalı gezginlerin kişisel gelişimlerini ölçebilmek amacıyla Chen, Bao & Huang (2014) tarafından tasarlanan “sırt çantalı gezgin kişisel gelişim ölçeği”nden faydalanılmıştır. Veriler 2018 yılı Eylül-Ekim aylarında toplanmıştır. Elde edilen verilere farklılık analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda gezginlerin cinsiyet dışında diğer tüm değişkenler açısından kişisel gelişimlerinin anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.     Tourism consumption, in essence, is about the individual who is trying to discover the sense of self. This discovery often results in a positive change, ie personal development. Considering the type and duration of travel of the backpackers, it can be said that the changes they perceive or feel after their travels more than the other types of tourists. In this study, it is aimed to determine the personal development of the Turkish backpackers after their travels and to determine whether their personal development differs according to the demographic characteristics of the travelers. Snowball sampling was applied due to the uncertainty of the universe. Survey technique was used as data collection tool. In order to measure the personal development of backpackers, “backpacker personal development scale” designed by Chen, Bao & Huang (2014) was utilized. Data were collected in September-October 2018. Difference analysis were applied to the data. As a result of the study, it was determined that the personal development of the travelers in terms of all variables other than gender showed significant differences.
Keywords: Kişisel gelişim; Demografik özellikler; Sırt çantalı gezginler; Türkiye