Üç Boyutlu Yazıcılarda Takviyeli Ve Takviyesiz Pla Filament Kullanılarak Üretilen Parçaların Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi - KARTAL, Fuat (My University, 2024)
Bu proje, erimiş biriktirme modellemesi kullanarak takviyeli ve takviyeli polilaktik asit (PLA) malzemelerinin üretiminde mekaniközelliklerin incelenmesini amaçlamaktadır. Bu çalışma, 3D baskı teknolojisi için yeni ve geliştirilmiş malzemelerin geliştirilmesineyardımcı olmayı hedeflemektedir. Projenin ilk aşaması, takviyeli ve takviyeli PLA malzemelerin özellikleri ile ilgili literatür taramasıyapılmasıdır. Bu tarama, malzemelerin mekanik özellikleri, takviyeli ve takviyesiz PLA arasındaki farklar ve bu malzemelerin 3D baskı uygulamalarında kullanımı hakkında bilgi sağlayacaktır. İkinci aşama, erimiş biriktirme modellemesi kullanarak takviyeli ve takviyeli PLA malzemelerinin üretimi olacaktır. Bu aşamada, PLA polimeri ile birlikte cam elyafı, karbon elyafı veya diğer takviye malzemeleri kullanılarak farklı takviyeli malzemelerin üretimi gerçekleştirilecektir. Takviyeli ve takviyesiz PLA örnekleri, 3D baskı teknolojisi kullanılarak üretilecektir. Üçüncü aşama, üretilen örneklerin mekanik özelliklerinin test edilmesini içerecektir. Bu testler, malzemelerin çekme, bükme, kırılma ve sertlik gibi özelliklerinin ölçüldüğü standart testler olacaktır. Test sonuçları, takviyeli ve takviyesiz PLA malzemelerin mekanik özellikleri arasındaki farkların ve takviye malzemelerinin özelliklerinin etkisini gösterecektir. Projenin son aşaması, elde edilen sonuçların analizi ve yorumlanmasıdır. Bu analiz, takviyeli ve takviyesiz PLA malzemelerin erimiş biriktirme modellemesi kullanılarak üretiminde mekanik özelliklerin artırılması için yeni yolların keşfedilmesine olanak sağlayacaktır. Bu proje, 3D baskı teknolojisi için yeni ve geliştirilmiş malzemelerin geliştirilmesine yönelik bir adımdır. Proje sonuçları, endüstriyel ve tıbbi 3D baskı uygulamalarında kullanılan malzemelerin geliştirilmesinde ve optimize edilmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Ayrıca, bu çalışma, gelecekteki benzer çalışmalar için bir temel oluşturacaktır.