Karagöl’ün (Erzin-Hatay) Bazı Fiziko-Kimyasal Özellikleri - Mutlu, Ekrem; Tepe, Yalçın; Ateş, Alparslan; Töre, Yalçın (Ege Ü. Su Ürünleri Dergisi 2006 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2006 Cilt/Volume 23, Ek/Suppl. (1/1): 155-161 Su Ürünleri Temel Bilimler / Hydrobiology, 2006)
Some physico-chemical properties of lake Karagöl(Erzin-Hatay). In this study, it is aim to determine the water quality characteristics of Karagöl, located in Gökdere plain of Erzin, Hatay. Karagöl, Which is a natural lake and feed by rain and snow,has a total area of 0,15 km2, and altitude of 273 m. The study was started May 2003, water quality paramaters of pH, dissolved oxygen, temperature, salinity, Chemical oxygen demand (COD), total alkalinity and hardness, ammonia, nitr,te, nitrate, phosphate, sulphate, sulphite, chloride, potassium, sodium, silica were measured monthly for 12 months. According to measured data current water quality characteristics and their monthly variation has determined. Decrease water temperature during the winter months by merging the snow water into the lake and at the same time increased oxygen concentration, similar alkalinity and hardness values through the year has clearly been noticed. As a result, it is concluded that the lake water is not suitable for trout culture but is suitable for warmwater fish culture such as tilapia and carp. u çalışmada Hatay ili Erzin ilçesi Gökdere yaylasında bulunan; yüzölçümü 0,15 km2, deniz’den yüksekliği 273 m, yağmur ve kar suları ile beslenen ayrıca doğal bir göl olan Karagöl’ün su kalitesi özelliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmaya Mayıs 2003’te başlanmış olup su örneklerinde su kalitesi parametrelerinden pH, çözünmüş oksijen, sıcaklık, tuzluluk, kimyasal oksijen ihtiyacı(KOİ), toplam alkalinite ve sertlik, amonyak, nitrit, nitrat, fosfat, sülfit, sülfat, klor, potasyum, sodyum, silisyum ve askıda katı madde (AKM) analizleri 12 ay boyunca aylık olarak yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Karagöl’ün mevcut su kalitesi durumu ve su kalitesi parametrelerinin aylara göre değişimleri belirlenmiş olup kış aylarında kar sularının göle karışmasıyla su sıcaklığının düştüğü ve aynı zamanda oksijen miktarının arttığı; alkalinite ve sertliğin yıl boyunca yaklaşık olarak birbirine eşit olduğu görülmüştür. Sonuç olarak gölün alabalık yetiştiriciliği için uygun olmadığı ancak sazan, tilapya gibi ılıman su türleri için uygun olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Water Quality, Karagöl, Hatay, Erzin