Fen bilgisi öğretmen adaylarının ortak çalışma ve sanal ortak çalışma hakkındaki görüşleri - Kabuklu, Ülke Nursaç (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Ġnsanlar toplumda ortak bir amaç için birbirini tamamlayan becerilere sahip olan bireylerle oluĢturdukları topluluklarda faaliyet gösterirler. Bu ortaklıkların yürütüldüğü yerlerden biride okullardır. Ortak çalıĢmalar okullarda öğrencilerin sosyal çevrelerinin artması, birlik beraberlik ruhu kazanması, problem çözme becerisi kazanması ve ortak çalıĢma becerisi kazanması için gereklidir. Günümüzde Covid-19 salgını nedeniyle yaĢadığımız 'Yeni Normal' yürütülen ortaklıkların sanal ortamda gerçekleĢtirilmesine neden olmuĢtur. Bu çalıĢmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının ortak çalıĢmalar ve sanal ortak çalıĢmalar hakkındaki görüĢlerini açıklamasını sağlamaktır. Bu araĢtırma özel durum çalıĢmasıyla gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırmanın çalıĢma grubunda Batı Karadeniz Bölgesi‟nde yer alan bir eğitim fakültesinin fen bilgisi öğretmenliği 4. sınıf öğrencileri yer almıĢtır. Veri toplama aracı olarak araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen iki farklı görüĢ formu uygulanmıĢtır. GörüĢ formlarının ilki öğretmen adaylarının ortak çalıĢma hakkındaki görüĢlerini tespit etmek için amacıyla hazırlanan „Ortak ÇalıĢma GörüĢ Formu‟dur. Ġkincisi ise öğretmen adaylarının sanal ortak çalıĢma hakkındaki görüĢlerini tespit etmek amacıyla olan „Sanal Ortak ÇalıĢma GörüĢ Formu‟dur. Toplanan verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıĢtır. Sonuçlara bakıldığında öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu ortak çalıĢmayı berberlik ve yardımlaĢma, sanal ortak çalıĢmayı ise ortak çalıĢmayı sanal ortamla desteklemek (whatsap, e-mail) olarak tanımladıkları tespit edilmiĢtir. Ayrıca öğretmen adaylarının büyük çoğunluğuna göre ortak çalıĢmaların olumsuz yönlerinin paydaĢ ilgisizliği ve katılım eksikliği olduğu, sanal ortak çalıĢmanın olumsuz yönünün ise Ġnternetin dikkat dağıtması olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Keywords: Fen bilgisi öğretmen adayları, birlikte çalıĢma, öğretmen eğitimi, sanal ortak çalıĢma.