Isıl işlemle muamele edilmiş Göknar odununun biyolojik, mekanik, fiziksel ve dış ortam dayanımı özellikleri - Özkan, Osman Emre (Kastamonu Üniversitesi, 2013)
Bu çalışmada, iki farklı ısıl işlem yöntemi, 3 farklı sıcaklık ve sürede Uludağ göknarı (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana Mattf.) odunlarına uygulanmıştır. Isıl işlemin Uludağ göknarı odunları üzerinde meydana getirdiği yoğunluk, su alma, hacimsel şişme, statik eğilme direnci, statik eğilmede elastikiyet modülü ve liflere paralel basınç direnci gibi bazı fiziksel ve mekaniksel değişimler incelenmiştir. Ayrıca, ısıl işlem görmüş Uludağ göknarı numuneleri ile emprenye edilmiş sarıçam (Pinus sylvestris L.) numuneleri 5 ay süre ile doğal yaşlandırmaya tabi tutulmuştur. Doğal yaşlandırma deneyi sırasında belirli dönemlerde numunelerde oluşan renk ve yüzey pürüzlülüğü değişimleri incelenmiştir. Isıl işlem yöntemi olarak oksijenin eser miktarda bulunduğu azot atmosferinde kuru sıcaklık uygulaması ve bezir yağı kullanılarak yapılan yağlı ısıl işlem ile 150, 180, 200 0C sıcaklık ve 2, 4, 6 saat süreler uygulanmıştır. Isıl işlemin etkisinin karşılaştırılması amacıyla emprenye maddeleri olarak da her türlü etkiye karşı koruyucu özellikleri bilinen CCA ve CCB emprenye maddeleri kullanılmıştır. Azot ortamı ile yağlı ortamda olmak üzere iki farklı ısıl işlem sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Buna göre ısıl işlemin dış ortamda kullanılacak Uludağ göknarı odunları için uygulanabilir olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak en iyi performansı veren ısıl işlem yöntemi, uygulama sıcaklığı ve süresi ile ilgili yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre: a) 200 0C’de 6 saat azot atmosferinde ısıl işlem uygulaması ile, b) 150 0C’de 2 saat yağlı ısıl işlem uygulaması sonucu odunlarda su alma, hacimsel şişme, doğal yaşlandırmada renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğü özelliklerinin olumlu yönde olduğu sonucuna varılmıştır. Buna göre, özellikle yağlı ısıl işlem görmüş odunun fiziksel, mekaniksel, renk kararlılığı ve yüzey pürüzlülüğü özelliklerinin kontrol numunelerine göre daha iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir.
The properties of heat treated fir wood on biological, mechanical, physical and outdoor durability