Çağdaş sanatta bir metafor olarak el imgesi - Yıldız, Ümmühan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu çalıĢma; baĢlangıcından günümüze kadar sanatta ele alınan ve çok sayıda sanatçının eserine konu olan „el‟ imgesinin Modern dönem sonrası sanatında ortaya çıkan yeni yaklaĢımlarla nasıl temsil edildiğini konu edinmektedir. Konu kapsamında; 1960 sonrası çağdaĢ sanatta ortaya çıkan temsiliyet bağlamında „el‟in bir metafor olarak ele alınması ve farklı disiplinlinler içinde sunulmasının tespiti önem taĢımaktadır. Bu kapsamda el, bir temsil aracı olarak kavramsal bir yaklaĢımla geleneksel temsil biçimlerinin dıĢında farklı malzeme ve teknilerle bir metafor olarak çağdaĢ sanat pratiği içinde nasıl sunulduğunun tespit edilmesi ve araĢtırılması amaçlanmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda yapılan eserler, yazılı ve basılı kaynaklardan nitel tarama yöntemi ile elde edilmiĢtir. Tarama sonunda çok sayıda sanatçının konu kapsamında „el‟e çok farkı anlam ve kavram yüklediği ve bir metafor olarak betimlediği tespit edilmiĢtir. Tespit edilen eserler ele aldığı metaforlara göre sınıflandırılarak dönemlere göre incelenmiĢ ve değerlendirmesi yapılmıĢtır. Yapılan değerlendirme sonucunda „el‟ imgesinin kavramsal düzeyde yeni bir temsil anlayıĢı ile sunulduğu görülmüĢtür.
Keywords: ÇağdaĢ Sanat, Güncel Sanat, Metafor, El, Ġmge