Kredi kartı tutumu ve kompulsif satın alma ilişkisi: Üniversite öğrencileri üzerine bir uygulama - Khalaf, Shahad Hikmat Khalaf (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Son yıllarda üretim hızında ve para arzındaki yükseliş ile birlikte dünyada tüketim kültürü denilen bir kavram ortaya çıkmış ve her birey sadece ihtiyacı olan ürün ve hizmetin dışında tüketmek, tüketerek kendini varetmek için satınalma girişiminde bulunmuştur. Bankacılık sektöründeki artan rekabet ortamı, yoğun pazar ve pazar payı oluşturma çabaları sonucunda kredi kartı kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu gelişmeler ile birlikte öğrenciler arasında da kredi kartı kullanımı yaygın bir hale gelmiştir. Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin kredi kartı kullanım alışkanlıklarının belirlenmesidir. Üniversite öğrencilerinin sahip olduğu kredi kartlarının onların tüketim davranışlarını üzerine etkisi, para idaresi ve tutumlarına etkisi, kredi kartı kullanımı sonucu yaşadıkları tüm sorunların tespiti ve bilinçlilik durumlarının belirlenmesine yönelik yapılan bu çalışmada, nicel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada anket uygulaması yapılmış ve verilerin analizinde IBM SPSS 25.0 programı kullanılmıştır.
Credit card attitude and compulsive purchasing relationship: Case study on university students
Keywords: Kredi kartı, kredi kartı türleri, satınalma davranışları, kompulsif satınalma davranışı