Çankırı Kenbağ orman fidanlığında üretimi yapılan bazı türlerin vejetasyon süresince periyodik morfolojik ve fizyolojik fidan karakterleri değişimi - Çelen, Fatma (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışma, Çankırı-Kenbağ Orman fidanlığı ekolojik koşullarında kitlesel fidan üretimi yapılan ve ağaçlandırma çalışmalarında en çok kullanılan asli orman ağacı olan Anadolu karaçamı (Pinus nigra J.F. Arnold. pallasiana (Lamb.) Holmboe), Sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.) türleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada, 1+0 yaşlı polietilen tüplü (11 x 25 cm) fidanların morfolojik [fidan boyu (FB), kök boğazı çapı (KBÇ), gövde taze ağırlığı (GTA), kök taze ağırlığı (KTA), fidan taze ağırlığı (FTA), kuru kök yüzdesi (%KKök), katlılık indisi (Kİ), gürbüzlük indisi (Gİ) ve Dickson kalite indeksi (DKİ)] ve fizyolojik fidan karakterleri [şafak öncesi (Ψpd) ve gün ortası (Ψmd) su potansiyeli ile klorofil floresans (FV/FM) değerleri] belirlenmeye çalışılmıştır. Yetiştirilen fidanların morfolojik özelliklerinin TSE standartlarına göre kalite sınıfları değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışma sonucuna göre; üç farklı türün fidanlarının de Ι. sınıfta yer aldıkları saptanmıştır. Ayrıca, ‘Kuru madde değişimi’ yöntemi ile üç türün ‘fidan gelişim dönemleri’ belirlenmiştir. Farklı türlere ait fidanların, rutin üretim süreci ve aynı yetişme koşulları atında durgunluktan çıkış, ilk gelişme, hızlı gelişme, yavaşlama ve odunlaşma dönemlerinin yıl içinde zamanı tespit edilmiştir. Her bir türe özgü gelişim evrelerinin tespiti sonucunda, gübreleme, sulama rejimleri, seyreltme, söküm gibi işlemler için en uygun zamanın belirlenmesi hedeflenmiştir.
Keywords: Sarıçam, karaçam, toros sediri, fidan kalitesi, su potansiyeli