Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Grafik Okuma, Yorumlama ve Çizme Becerilerinin İncelenmesi - Aydin, Abdullah; Tarakçi, Fatma (Elementary Education Online, 2018)
Bu calismada, fen bilimleri ogretmen adaylarinin genel fizik-I dersinde islenen konularla ilgili grafikleri okuma, yorumlama ve cizme becerilerinin incelenmesi amaclanmistir. Arastirmada betimsel-tarama modeli kullanilmistir. Calismaya, bir devlet universitesinin Egitim Fakultesi Ilkogretim Bolumu Fen Bilgisi Egitimi Ana Bilim Dalinda ogrenim goren, birinci, ikinci, ucuncu ve dorduncu siniflarda okuyan toplam 244 ogretmen adayi katilmistir. Veri toplamak icin, coktan secmeli ve acik uclu sorulari iceren iki bolumden olusan bir test uygulanmistir. Arastirma sonucunda, ogretmen adaylarinin grafik cizmede; grafigin baslangic noktasini belirleme, eksenleri olceklendirme, degerleri birlestirme, grafikleri anlama ve yorumlama konularinda zorlandiklari gorulmustur. Ayrica, ogretmen adaylarindan cizdikleri grafiklerde eksenleri dogru belirleyenler, genelde eksenlerdeki kavramlarin birimlerini yazmadiklari tespit edilmistir.
Keywords: Çizgi grafiği; grafik çizme; grafik okuma ve yorumlama; genel fizik-ı dersi; öğretmen adayı; Line graph; drawing of graphs; reading and interpreting of graphs; general physics-ı course; pre-service teacher; 4. Education