Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Yumurtalarında Kekik (Origanum Onites) Ve Defne (Laurus Nobilis) Uçucu Yağlarının Saprolegniasis Üzerine Antifungal Etkilerinin Belirlenmesi - Özdemir, Rahmi Can (My University, 2024)
Bu projede Gökkuşağı alabalığından elde edilecek yumurtalar daldırma yöntemiyle farklı 1ppm ile 1000ppm arasında farklı konsantrasyonlarda kekik ve defne özütleri ile muamele edilecek ve saprolegniasis üzerine etkileri araştırılacaktır. Bitki uçucu yağları ile muamele edilen yumurtaların embriyolojik gelişim aşamaları ve larval yaşama oranları tespit edilerek saprolegniasis sebebiyle gerçekleşecek ölümlere etkisi araştırılacaktır. 3 tekerrürlü olarak dizayn edilecek olan denemede su koşulları ve ebatları aynı olan inkubasyon küvetleri kullanılacaktır. Deneme, üç ay sürecek, her gün mantarlaşma sebebiyle ölen yumurtaların sayısı tutalacak ve belli dönemlerde yumurta örnekleri alınarak analizler yapılacaktır. Deneme bitiminde yumurtadan çıkan larvalardan alınan örneklerin bitki özütlerinin yağ asidi profillerinde meydana getirebileceği değişiklikler incelenecektir.