İSTİHBARAT VE KARŞI İSTİHBARAT HİZMETLERİNİN ARALARINDAKİ İLİŞKİLER - ÇORUMLU, Mahmut (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Günümüzde şirketlerin ve devletlerin varlığı, elde ettikleri istihbaratı kullanma ve karşı istihbarat uygulamalarına bağlıdır. Tarih içerisinde bu konuda birçok farklı örnek mevcuttur. Fakat incelenen olaylar ve durumlar değerlendirildiğinde ifadeler ve uygulamalar arasında farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu nedenle bu çalışmada, istihbarat ve karşı istihbaratın mevcut tanımları ve uygulamaları değerlendirilmiş ve mevcut duruma göre tanımlamalar yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca yapılan tanımlamalar esas alınarak mevcut modeller değerlendirilmiş ve devletler bağlamında istihbarat, karşı istihbarat uygulamaları için yeni bir model teorisi ortaya konulmuştur.
Keywords: İstihbarat, karşı istihbarat, casusluk, karşı casusluk, güvenlik, gizlilik