Ilgaz Dağı Ve Bölgesi Killerinin Seramik Bünyelerde Kullanımı - GÖKBEL YAVUZOĞLU, Firdevs Müjde (My University, 2024)
Tarihi çok eskilere dayanan seramik geçmişten günümüze hem teknolojik hem de sanatsal gelişimini hızla sürdürmektedir. Dinamik bir yapıya sahip bu malzeme gündelik yaşantımızın neredeyse her alanında yer almasının yanı sıra ileri teknoloji malzemesi olarak da karşımıza çıkmaktadır. İleri teknoloji malzemeleri katma değeri yüksek, ileri teknoloji ve bilgi gerektiren malzemelerdir. Söz konusu malzemelerin kullanımları, ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ve ekonomik olarak çizdikleri grafiği yakından etkilemektedir. İleri teknoloji malzemeleri arasında seramikler önemli bir yere sahip olup günümüzde havacılık, savunma, enerji, otomotiv vb. birçok sektörde kullanılmaktadır. Yüksek sıcaklığa dayanıklı, kimyasal kararlılığı yüksek, aşınmaya dayanıklı, oksitlenmeye karşı dirençli, sürtünme katsayısı düşük, basma mukavemeti yüksek olan seramik malzeme metale göre hafif aynı zamanda çok sert olması nedeniyle birçok alanda çözümcül bir malzeme olarak tercih edilmektedir. İleri teknoloji üretim yöntemleri sayesinde kırılgan yapıya sahip seramik malzeme, bir takım sentetik maddeler ile bir araya getirilerek ileri teknoloji ürünü haline getirilmiştir. Kullanım alanı çok geniş olan seramik malzemenin temelini oluşturan hammadde kaynaklarının hızla tüketildiği ve yeni kaynak arayışları içinde olduğumuz bu dönemde alternatif kaynakların varlığı büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada kaolinitik yapıya sahip olduğu düşünülen Ilgaz Dağı eteklerinde belirlenmiş 25 km.lik bir alanı kapsayan bölgeden temin edilecek numuneler, belirlenen seramik bünyeler içinde kullanılarak massenin karakterizasyonuna katkısı araştırılacaktır. Elde edilen bünyelerle endüstriyel ve sanatsal üretim yöntemleri kullanılarak ürünler yapılacaktır. Mevcut seramik bünyelerin söz konusu hammadde ile olumlu yönde geliştirilerek hem endüstriyel hem de sanatsal üretim yöntemlerinde alternatif bir malzeme olarak kullanıma sunulması amaçlanmaktadır.