Giresun Kenti Parklarında Kullanıcı Memnuniyeti - ATABEYOĞLU, Ömer; AYHAN, Afşin (Kent Akademisi, 2020)
Kent içi ve çevresinde yer alan yeşil alanların sağlıklı yaşam alanları oluşturabilmesi bu alanların en iyi şekilde tasarlanması ve planlanmasına bağlıdır. Park gibi aktif veya pasif rekreasyonel faaliyetlerini mümkün kılan yeşil alanlar ise insanların bireysel gelişimleri üzerinde doğrudan bir paya sahip olan, sıkça vakit geçirilen noktalardır. Bu açıdan parklar sadece mekan seçimine dayalı tasarım ile değil hitap ettiği kullanıcı grubuna yönelik olarak tasarlanmalı, kullanıcıları tanımlanmalı, ihtiyaç, talep ve beklentileri karşılamalıdır. Böylece parklar hitap ettiği kesimin ihtiyaçlarını karşılayabilecek dolayısıyla da işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirecektir. Bu amaç doğrultusunda yürütülen anket çalışması Giresun kentinde yer alan 35 adet parkta 400 katılımcı (%60.8 erkek; %39.3 kadın) ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada park kullanıcılarının, 30 yaş ve altında, lise ve üniversite düzeyinde eğitimi olan, 1000 tl altı gelir grubundan öğrenciler oldukları tespit edilmiştir. Anket çalışması sonuçlarından hareketle kent insanının (park kullanıcısının) ortak karakteristik özellikleri, ihtiyaçları, memnuniyet düzeyleri, parkları kullanım özellikleri istatistiksel analiz teknikleri (frekans dağılımları, çoklu yanıt analizi, ki-kare testi) ile tespit edilmiştir. Benzer çalışma sonuçları ile de karşılaştırılan bulgulara göre çoğunlukla yaz aylarında, hafta sonları olmak üzere, öğle vakitlerinde 1-2 saatliğine arkadaşlar veya aileler tarafından ziyaret edilen park alanlarında kullanıcıların güvenlik endişesinden uzak, doğal ortamları arzuladıkları kısacası daha güzel park beklentisi içerisinde oldukları saptanmıştır. Parklar kullanıcılar tarafından kolay ulaşılabilir olarak nitelendirilmektedir ancak parklardan duyulan memnuniyet açısından bakıldığında “orta” düzeyinde değerlendirilmektedir. Sonuç olarak gerek mevcut parkların iyileştirilmesi noktasında gerekse geleceğe yönelik olarak yerel yönetim veya tasarımcılara yardımcı olabilecek öneriler geliştirilmiştir.
Keywords: Architecture; Mimarlık; Giresun; Park; Açık ve Yeşil Alanlar; Kullanıcı Memnuniyeti; Open Green Spaces; Giresun; Park; User Satisfaction; 11. Sustainability