Klebsiella pneumoniae Bakterisinde Minimum İnhibisyon Konsantrasyon Altı Doz Uygulaması ile Gelişen Antibiyotik Direnci, Çapraz Antibiyotik Direnci ve Oluşan Direncin Bakterinin Biyofilm Oluşturma Kapasitesi Üzerine Etkisinin İncelemesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Bu araştırma, antibiyotik direncinin gelişiminde önemli sebeplerinden biri olan Minimum İnhibisyon Konsantrasyon Altı (Sub-MIC) doz uygulamalarının, Klebsiella pneumoniae bakterisinde nasıl etkili olduğunu ve çapraz antibiyotik direnci gelişimine nasıl katkı sağladığını anlamak için tasarlanmıştır. Projede ayrıca direnç gelişiminin biyofilm oluşumu üzerine etkisi de incelenecektir. Planlanan çalışmada Klebsiella pneumoniae bakterisi, Sub-MIC seviyelerde antibiyotiklere maruz bırakılacak ve bu maruziyetin bakterinin direnç profilindeki değişikliklere nasıl yol açtığı incelenecek ve çapraz antibiyotik direncinin gelişimi de takip edilecektir. Bunlara ek olarak gelişen direncin bakterinin oluşturduğu biyofilm miktarına etkisi de araştırılacaktır. Projenin sonuçları, antibiyotiklerin etkili bir şekilde kullanılması ve direncin önlenmesi için rehberlik etme ihtimali taşımaktadır. Bu, ilaç geliştirme, klinik uygulamalar ve sağlık politikalarının şekillendirilmesinde büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca, elde edilen veriler, literatürdeki genel bilgi birikimine katkı sağlayacak ve gelecekteki çalışmalar için temel teşkil edecektir.
Fen Bilimleri