Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus Mykiss) Marbofloksasinin Kalıntısının Belirlenmesi - Terzi, Ertuğrul (My University, 2024)
İnsanların sağlıklı beslenmek için diyet alışkanlıklarını değiştirmeleri ile birlikte kültür balıkçığı son yıllarda gelişerek büyük bir sektör haline gelmiştir. Sektörün bu kadar büyümesiyle birlikte artan balık ihtiyacını karşılamak için kültürel balık üretimine geçilmiştir. Balıkların doğal ortamlarının bozulması ise stres ve bakteriyel hastalıkların yaygınlaşmasına neden olmuştur. Balıklarda bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin çoğu balıklara özgün değildir ve bu nedenle diğer türlerden uyarlanılarak kullanılır. Balık gibi besin değeri yüksek olan hayvanlarda antibiyotiklerin aşırı ve kontrolsüz kullanılması ilaç kalıntısına ve bakteriyel direnç gelişimine neden olur. Gökkuşağı alabalığı dünyada en fazla yetiştiriciliği yapılan balık türlerinden birisidir ve yetiştiricilik faaliyetleri esnasında önemli bakteriyel hastalıklara maruz kalmaktadır. Hastalıkları tedavi etmek için kullanılan antibiyotiklere karşı direnç gelişiminden dolayı farklı antibiyotikler kullanılmaktadır. Kullanılan bu antibiyotiklerin balıkların dokularında birikmesi insanlarda çeşitli sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Florokinolon grubu bir antibiyotik olan marbofloksasinin gökkuşağı alabalıklarında kullanılması sonrasında balık kan ve dokularında kalıntı düzeylerinin ve atılım süresinin belirlenmesi ile birlikte oraya çıkabilecek sağlık sorunlarının giderilmesi açısından faydalı olacaktır. Çalışmada toplam 78 adet sağlıklı gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kullanılacaktır. Balıklara oral (gastrik gavaj) yolla 5 gün boyunca 10 mg/kg dozda marbofloksasin uygulanacaktır. İlaç uygulandıktan sonra kan örnekleri MS-222 (tricaine methane sulphonate, 200 mg/L) anestezi altında 0. (Kontrol) ve ilaç uygulamalarını takip eden 3., 6., 12., 24., 48., 72., 96., 120., 192., 240., 360. Ve 480. saatlerde kaudal ven’den enjektör yardımıyla 1 ml olacak şekilde heparinli tüplere ve diseksiyon seti ile de doku örnekleri alınacaktır. Alınacak kan örnekleri santrifüj edildikten sonra dokular ise alınır alınmaz analiz zamanına kadar -70 oC de saklanacaktır. Doku ve kan örneklerinden elde edilen plazmalarda marbofloksasin düzeyi HPLC-UV yardımıyla belirlenecektir.