Kastamonu’da Karaca’nın (Capreolus Capreolus) Popülasyon Ekolojisi - KÜÇÜK, Ömer (My University, 2024)
Karacalar (Capreolus capreolus) Avrupa ve Türkiye’de av turizminin önemli türlerinden biri olup, Türkiye’de yaşayan en küçük geyik türüdür. Karacalar diğer geyik türleri gibi orman vejetasyonuyla da ilişkili türlerden biridir. Dünya’da Karaca ile ilgili çok fazla literatür ve kaynağa ulaşılabilmesine rağmen, Türkiye’de yapılan çalışmalar (Yerli Kaynak, Yabancı Kaynak) oldukça yetersizdir ve yüzeyseldir. Karacaların Kastamonu ilindeki pek çok alanda yayılış gösterdiği bilinmektedir. Yapılacak olan bu çalışma Türkiye’de bir bölgede yaşayan Karacaların popülasyon ekolojisi üzerine yapılacak ilk çalışma olacaktır. Bu araştırmada, Kastamonu ilindeki karacaların tür ve habitat envanterlerinin yapılarak; tür ile ilgili habitat seçimi, populasyon dağılımı ve yapısı, beslenme diyetleri, popülasyondaki cinsiyet oranları, yaş dağılımları, grup büyüklükleri, göç hareketleri ve üreme yoğunluğunun tespiti gibi ekolojisine dair veriler elde edilecek, böylece türün korunabilmesi ve amenajman planlarının yapılabilmesi için bir altlık oluşturulacaktır.