Okulöncesi ve ilköğretim döneminde turizm eğitimi için bir öneri - Enver, Züref (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Ülkelerin, hızla gelişen dünyada çağın gerekliliklerine ayak uydurabilmek, sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak, nitelikli iş gücü ihtiyacını arttırmak ve evrensel rekabette yerlerini alabilmeleri için eğitime odaklanmaları gerekmektedir. Eğitim kavramı içerisinde derin anlamlar barındıran ve değişen dünyaya göre şekillenen birikim ve tecrübeler sayesinde gelişen bir sistemdir. Bu sistem toplumun ihtiyaç duyduğu yetenek, beceri ve kaliteli iş gücü ihtiyacını karşılamayı, eksikleri tamamlamayı ve toplumsal bilinci arttırarak duyarlı bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Eğitimin öneminin bu denli arttığı milenyum çağında her sektör için mesleki eğitim hayati bir önem taşır. Özellikle turizm sektörü mesleki eğitime en çok ihtiyaç duyulan alandır. Çünkü bir ülkenin kalkınmasında turizmin payı büyüktür. Bu denli önemli bir sektörün eğitimle desteklenmesi şarttır. Toplumun yerli ve yabancı turistlere karşı bilinçlenmesi turizm talebini arttırmaktadır. Bu bilinç erken yaşta verilen turizm eğitimi ile daha kalıcı hale gelecektir ve bu doğrultuda araştırmanın amacı belirlenmiştir. Okulöncesi ve ilköğretim döneminde turizm eğitimi vermek ve turizm bilinci oluşturmak sadece sektörel eğitim için değil toplumsal bir turizm şuuru oluşturma açısından da oldukça önemlidir, çocuklara turizm bilincinin kazandırılması ve çocuklarda turizm eğitiminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda erken çocuklukta turizm eğitimi hem turizm için hem de yeni nesil için önemli avantajlar sağlayacaktır. Ülkemizin ve dünyanın erken çocukluk döneminde turizm eğitiminde mevcut durumları ve değerlendirmeleri çalışmamızda incelenmiştir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği okulöncesi ve sınıf öğretmenliği bölümü akademisyenlerine uygulanmıştır. Uygulanan görüşme formu ile akademisyenlere turizm eğitimi hakkında ki düşünceleri, bu eğitimin kaç yaşında verilmesi gerektiği, turizm eğitiminin önemi, çocuklara katkı sağlayabileceği gelişim alanları, öğretmenlerin alması gereken turizm eğitimi ile ilgili sorular yöneltilmiştir, toplam 6 soruya yer verilmiştir. Araştırmanın örneklemini Kastamonu Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okulöncesi ve sınıf öğretmenliği bölümü akademisyenleri olan 15 kişi oluşturmaktadır. Verilerin analizinde ise MAXQDA nitel veri analiz programı kullanılmıştır
Keywords: Turizm, mesleki turizm eğitimi, okulöncesi dönemi, ilköğretim eğitimi, turizm sektörü