Prostat kanserinde tedavinin farklı yolak genlerinin ekspresyonu üzerindeki etkisi - Abud, Ayad Issa S (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Prostat kanseri (PCa) dünyada en sık teşhis edilen kanserlerden biridir. Prostat dokusunda tümör baskılayıcı olarak fosfataz ve tensin homolog (PTEN) geni ve düzenleyici olarak Androjen reseptör (AR) geni olmak üzere iki ana düzenleyici gen rol oynar. Bu genler, normal prostat dokusundaki ekspresyonları ile karşılaştırıldığında çoklu hücresel olayları düzenler. Bu çalışma, prostat kanseri dokularında PTEN ve AR genlerinin kombinasyon halinde ve tek tek ekspresyonlarını değerlendirmektedir. Tripoli Üniversitesi, Tripoli Tıp Merkezi Patoloji Laboratuvarı Bölüm arşivlerinden alınan, 2009 ve 2017 yılları arasına ait, 3 grupta (10 normal kontrol, 30 benign tümör ve prostat kanserli 30 tümör örneği) toplanacak şekilde, formalinle fikse edilmiş ve parafine gömülü toplam 70 doku, 60 numune (30 benign ve 30 tümörlü numune) kantitatif Gerçek Zamanlı PCR analizi ile değerlendirildi. Düşük PTEN ve yüksek AR oranı benign dokularda sırasıyla %56.7 ve %30 ve kanser dokularında sırasıyla %63.3 ve %36.67 olarak saptandı. Bu sonuç düşük PTEN ve yüksek AR ekspresyonu ile anlamlı şekilde ilişkili olarak, benign dokularda %16.7 ve kanser dokularında ise %13.3 değerlerinde tespit edildi. Prostat kanseri, erkeklerde 60 ila 74 yaş arasında artmaktadır. Vakaların %60'ında düşük PTEN ekspresyonunun %43.3 olduğu görüldü. Düşük PTEN ekspresyonunun %46.7 olduğu hastaların %80'inde yapılan GS 7 ila GS 10 histopatolojik inceleme, PTEN kaybı olan hastaların patolojik evrelerinin veya Gleason skorlarının ve yaşlarının daha ileri olduğunu ve PTEN gen ekspresyonun azalması ve hem BPH hem de PCa örneklerinde androjen reseptörü ekspresyonun artması arasında anlamlı bir korelasyon olduğunu gösterdi. Bildiğimiz kadarıyla, bu Libya'daki PCa patoloji örneklerinde PTEN ve AR ekspresyonu üzerine yapılan ilk çalışmadır ve prostat kanseri genetiğinde daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: PTEN, Gleason skorları, prostat kanseri, androjen reseptörü BPH, Gerçek Zamanlı PCR, FFPE