KASTAMONU İLİNDE YETİŞTİRİLEN SİYEZ BUĞDAYLARININ (Triticum monococcum) MİNERAL MADDE VE BAZI FİZİKOKİMYASAL NİTELİKLERİ AÇISINDAN TOPRAK – TAHIL ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - HAN, Şaban (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Toprağın biyo-dinamik yapısı, asit-baz dengesi, kimyasal reaksiyonları ve toprak elementleri arasında gerçekleşen reaksiyonlar, bitkilerin besin alımına ve buna bağlı olarak da bitkilerin besin içeriğine tesir etmektedir. Bu çalışmada, Kastamonu yöresinde yetiştirilen siyez buğdayı (Triticum monococcum) ile yetiştiği toprak arasındaki ilişki mineral madde, ağır metal ve bazı fizikokimyasal nitelikler açısından araştırılmıştır. Kastamonu’da siyez buğdayı üretiminin en yoğun olduğu dört ilçede 20 lokasyondan alınan toprak örnekleri mikro-makro besin elementleri, ağır metaller, organik madde, pH ve saturasyon içerikleri açısından araştırılmıştır. Yetiştirilen siyez buğdayı örneklerinde ise mineral madde, ağır metal, kül, yağ, protein, kavuz, hektolitre, bindane ağırlığı analizleri gerçekleştirilmiştir. Siyez buğdaylarında tespit edilen mineraller arasındaki ilişki korelatif olarak incelenmiş ve Ca/Mg, Ca/K, Mg/K, Mg/Fe ve K/Fe düzeyleri ve Co elementi ile Ca, Mg, Na elementleri arasındaki ilişkilerin istatistiksel olarak (p<0,05) anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Toprak analizlerinde Ca, K, Mn ve Fe elementleri açısından ilçelere göre farklılıkların istatistiki olarak anlamlı (p<0,05) olduğu bulunmuştur. İlçeler arası buğdayların kıyaslamada Ca, Mg, Fe ve Co elementleri açısından ilçeler arası farklılıkların istatistiki olarak anlamlı (p<0,05) olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Ağır metaller, bitki besin elementleri, Kastamonu, siyez buğdayı, tahıllar, Triticum monococcum