İhtisaslaşma Kapsamında Cide Orman İşletme Müdürlüğündeki Defne Rehabilitasyon Sahalarında Envanter Ve Silvikültürel Müdahale Yöntemlerinin Belirlenmesi - SİVRİKAYA, Fatih (My University, 2024)
Günümüzde ormanlar, sadece odun hammaddesi sağlayan bir kaynak olarak görülmekten giderek uzaklaşmakta, odun dışında diğer ürün ve hizmetleri de barındıran bir ekosistem olarak algılanmaktadır. Bitkisel, hayvansal ve mineral kökenli ürünler başta olmak üzere orman ekosistemlerinin topluma sunduğu toprak koruma, su üretimi, biyolojik çeşitlilik ve rekreasyon gibi hizmet değerleri de ODOÜ olarak değerlendirilmektedir. ODOÜ konusunda oldukça önemli bir potansiyele sahip olan ülkemizde, bu ürünlerin çoğunun geleneksel kullanımlara konu olması, işlenmelerinin pazarlama kanalları dışında yapılması, üretimlerinin mevsimlik olması, envanterlerinin yapılamaması, yetişme ortamı verimliliklerinin bilinememesi, rehabilitasyon çalışmalarına konu olmaması, yetişmiş uzman elemanların yetersizliği ve daha da önemlisi planlama ve yararlanmanın bir düzene oturtulamaması sonucu istenilen verim elde edilememektedir. ODOÜ ormancılıkta planlı döneme girilmesinden itibaren; envanter, planlama ve üretiminin karmaşık olması nedeniyle amenajman planları dışında kalmış ve öncelik odun üretimine verilmiştir. Ülkemizde geniş sahalarda yayılış gösteren ODOÜ, yerel orman idaresi tarafından envanteri yapılarak planlanmaktadır. Ancak, toplanacak ürünün türü, biyolojik ve teknolojik özellikleri, olgunlaşması, büyüklüğü, hasat zamanı ve oranı gibi çok sayıda faktörün bilinmemesi ve bu konuların uzmanlık gerektirmesi planlamanın istenilen şekilde yapılmasını engellemektedir. Bazı ODOÜ’nün konumsal dağılımının homojen olmamasının yanında, ürün için uygun örnekleme yöntemi, örnek alan büyüklüğü, şekli ve envanter zamanı gibi konuların açıklığa kavuşturulamaması planlamayı güçleştirmektedir. Bu projenin amacı Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Cide Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde kalan uygulama alanında defneden en yüksek faydalanmanın sağlanabilmesi için gerekli saha ve servet envanterleri, rehabilitasyon teknikleri, en uygun üretim ve faydalanma yöntemleri ve ürün standartları belirlenmeye çalışılacaktır.