Üryani Eriği (Prunus Domestica) Ekstraktının Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus Mykiss) Kızılağız Hastalığına (Yersinia Ruckeri) Karşı Bağışıklık Yanıtı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi - Terzi, Ertuğrul (My University, 2024)
Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Türkiye’de yoğun kültürü yapılan üç önemli balık türünden biridir. Hastalıklardan kaynaklanan ölümler ciddi sorun oluşturmaktadır. Bazı dönemlerde, balıklar aşılanarak hastalıklardan kaynaklanan kayıpların önlenmesine çalışılmaktadır. Bununla birlikte aşılama esnasındaki uygulamalardan dolayı balıklar strese girmekte ve sonrasında istenmeyen kayıplar oluşabilmektedir. Alabalıklarda görülen başlıca bakteriyel hastalıklardan biri kızılağız hastalığıdır. Balık üretiminde, antibakteriyal, antifungal, antiviral ve antiparazitik etkisi olan tıbbi bitkiler bu içerikleriyle sentetik ürünlere alternatif olarak sunulmaktadır. Tıbbi bitkiler üzerinde yapılmış birtakım çalışmalar bu bitkilerin balık yetiştiriciliğinde antibiyotiklerin yerine kullanılabileceğini göstermiştir. Aynı zamanda balıklarda kalıntı sorununu ortadan kaldıran tıbbi bitkiler balık büyümesini de olumlu yönde etkilemektedir. Ekibimizin uzun dönemdeki amacı; Türkiye’de balık hastalıkları nedeniyle oluşan kayıpları en aza indirmek ve balıkların büyüme performansını olumlu etkileyebilecek doğal yem katkıları geliştirmektir. Bu projenin amacı ise yersiniozis (kızılağız) enfeksiyonlarına karşı yaşama oranını önemli ölçüde arttıran, büyüme performansını olumlu yönde etkileyen ve sitokin gen ekpresyonlarını arttırarak immun yanıtı tetikleyen immunostimulant olarak kullanılabilecek bitki tür/türlerini belirlemektir. Temel hipotezimiz çalışmada kullanılacak bitkilerin yüksek antibakteriyel, antiviral etkilere sahip olmaları ve vitamin mineral açısından zengin olmalarıdır. Proje bir yıllık bir süreç olarak planlanmıştır ve aşağıdaki spesifik hedefler izlenerek projenin amacına başarılı bir şekilde ulaşması sağlanacaktır.