HIZLI AKAN SULARDAN TOPLANAN TRICHOPTERA (INSECTA) LARVALARININ LABORATUVARDA YETİŞTİRİLMESİ - Yılmaz, Ergin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Bu çalışmada Kastamonu il sınırları içerisindeki hızlı akan akarsulardan toplanan trichopter larva ve pupalarının yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Trichoptera larvalarının ve pupalarının yetiştirilmesi için uygun bir yetiştirme ortamı oluşturulmuştur. Bu yetiştirme ortamı ile larva davranışları incelenmiş, yetiştirilen türlerin tayini yapılmıştır. Ayrıca bu çalışmada yetiştirilen larvaların teşhisinde kullanılan karakterlerin açıklamaları ve fotoğrafları da verilmiştir. Çalışma 2017 yılı Mart-Ekim ayları arasında Daday Çayı’ndan, Karasu Deresi Set Alabalık tesisleri mevkiinden ve Kara Cehennem Deresi Ersizlerdere mevkiinden toplanan Trichoptera takımına ait 446 larva ve 35 pupa örneği ile gerçekleştirilmiştir. Laboratuvar ortamında oluşturulan akvaryum düzeneği içerisinde 3 familyanın (Rhyacophilidae, Philopotamidae, Hydropsychidae) 3 cinsine ait 6 tür yetiştirilmiş ve gelişimleri takip edilmiştir. Çalışma sonucunda, Rhyacophila nubila Zetterstedt, 1840 türünden 2, Philopotamus montanus Donovan, 1813 türünden 2, Hydropsyche angustipennis (Curtis, 1834) türünden 1, Hydropsyche bulbifera McLachlan, 1878 türünden 18, Hydropsyche dinarica Marinkoviç, 1979 türünden 1 ve Hydropsyche instabilis (Curtis, 1834) türünden 20 olmak üzere toplam 44 ergin birey elde edilmiştir. Çalışma sonucunda laboratuvarda yetiştirilen türlerden yetiştirme başarısı % 15,6’lık oran ile en fazla H. bulbifera larvalarında gözlenmiştir. Bunu sırasıyla H. instabilis % 14,2, H. dinarica % 5,4, H. angustipennis % 2,8, P. montanus % 2,8, R. nubila % 2,5 türleri takip etmiştir.
Keywords: Trichoptera, yetiştirme, ekoloji, laboratuvar kültürü, teşhis