İnsan Kaynakları Analitiği Üzerine Vosviewer ile Bibliyometrik Analiz - Karakulle, İsmail (The Journal of Business Science, 2024)
Günümüzde rekabetin artması ve çevresel değişiklikler, örgütlerin insan kaynakları uygulamalarında yeni stratejiler geliştirmesini zorunlu kılmaktadır. Geleneksel insan kaynakları yönetiminden stratejik insan kaynaklarına geçişle birlikte, örgütlerin insan kaynakları yönetimindeki rol ve sorumlulukları değişmektedir. Bu durum, insan kaynakları analitiğinin önemini artırmakta ve veri bazlı karar alma süreçlerini ön plana çıkarmaktadır. İnsan kaynakları analitiği (İKA), örgütlerin veriye dayalı kararlar almasına, performansı artırmasına ve stratejik hedeflere ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Çalışmanın amacı alan yazında insan kaynakları analitiğine olan eğilimlerin nasıl ve ne şekilde olduğunu belirleyerek, gelecekte nasıl ilerleyeceği konusunda alan araştırmacılarına veri sağlamaktır. Ayrıca konuyla ilgili olarak hangi ülkelerin konuya daha fazla ağırlık verdiği, en fazla atıf alan yazarların ve kurumların hangileri olduğunu belirlemek araştırmanın diğer önemli amacını oluşturmaktadır. Web of Science (WoS) veri tabanından alınan veriler sonucunda; İKA ile ilgili en fazla yayın yapılan yıl 2022 (274 çalışma), en fazla yapılan yayın türü makale (1382), en fazla yayın yapılan indeks türü SCI-Exp. (727), en fazla yayın yapan yazar Ivo D. Dinov (15), en fazla atıf alan yazarlar Christopher C. Benz, Andrew Cherniack, Katherine A. Hoadley, en fazla yayın yapan ve atıf alan ülke ABD, en fazla atıf alan kurum New York Üniversitesi (2049 atıf), en fazla yayın yapan kurum Purdue Üniversitesi (6 yayın), en fazla kullanılan anahtar sözcükler insan kaynakları analitiği̇, büyük veri ve insan kaynakları yönetimi, en çok bibliyografik eşleşmesi olan çalışma Liu (2018), en çok ortak atıf alan kaynak the international journal of human resource management olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Policy and Administration (Other); i̇nsan kaynakları yönetimi; human resource analytics; i̇nsan kaynakları analitiği; human resource management; bibliometric analysis; İşletme; big data; büyük veri; HG1-9999; İnsan Kaynakları Analitiği; Büyük Veri; İnsan Kaynakları Yönetimi; Bibliyometrik Analiz; Politika ve Yönetim (Diğer); bibliyometrik analiz; Human Resource Analytics; Big Data; Human Resource Management; Bibliometric Analysis; Finance; Business Administration