Çocuklarda Nebülizatör Tedavisi ve Hemşireler İçin Öneriler - KAŞ, Gamze; YILDIZ, Suzan (Ordu University, 2021)
Solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde, nebülizatör ile ilaç uygulamaları yaygın olarak kullanılmaktadır. Nebülizatörler inhaler tedavi uygulanması endike olan astım, obstrüktif akciğer hastalığı, pnömoni, kistik fibrozis, bronşiyolit, bronkospazm, krup gibi birçok hastalıkta ilk seçenek olmaktadır. Hızlı etki gösteren noninvaziv bir tedavi yöntemi olması, yan etkilerin ve ilaç etkileşimlerinin az olması, diğer inhaler tedavi yöntemlerine oranla daha az koordinasyon gerektirmesi önemli avantajları arasındadır. Diğer yandan oldukça dikkat edilmesi gereken, dikkat edilmediğinde işlemin etkisini azaltan ya da değiştiren dezavantajları da vardır. Bunlar; uygulama zamanı, hastanın/maskenin pozisyonu, hazneye konulması gereken ilaç miktarı, uygulama süresi, uygun basınca ayarlanması, uygulayan sağlık personelinin/ailenin uygulama hakkında yanlış/yetersiz bilgi sahibi olması gibi faktörlerdir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde nebülizatörle ilaç uygulama konusunda hastaların ve sağlık profesyonellerinin bilgi ve becerilerinin yetersiz olduğu dikkat çekmektedir. Özellikle acil birimlerde, yoğun bakımlarda, çocuk servislerinde ve evlerde sıkça kullanılan nebülizatörlerin doğru kullanımı, uygulayıcılar tarafından iyi bilinmelidir. Doğru yapılmayan uygulamalar tedavinin etkin olmamasına ve böylece hastanede kalış süresinin uzamasına, tedavi masraflarında gereksiz artışa ve ülke ekonomisinin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Bu derlemede çocuklarda nebülizatör ile ilaç uygulamada karşılaşılan durumlar ile hemşirelik yaklaşımları irdelenmiştir.
Keywords: hemşire; çocuk; eğitim; Nebülizatör tedavisi; 3. Good health