Literary Quality and Root Values in Buket Uzuner's Work - ŞİMŞEK, Şahin; BULUT, Funda (ASOS Yayinevi, 2023)
Değerler Eğitimi müfredatta ilk defa, 2017 Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda yer almış, 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda da; ’adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik’ olarak belirlenen 10 kök değere yer verilmiştir. Buket Uzuner’in Ah Bir Kedi Olsam adlı eserindeki edebî niteliği ve kök değerleri belirlemeyi amaç edinen bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi benimsenmiş, veriler doküman incelemesi tekniği ile elde edilmiştir. Buket Uzuner, eserinde kedi sahibi olmayı çok isteyen bir çocuğun, bir veterinerden kedi edinmesini, onunla ve aile büyükleri ile olan sevgi paylaşımını anlatırken çocuk gerçekliğini vermeyi; Hızır Baba, Umay Nine, Ülgen Dede gibi kültürel miras ögelerini hatırlatmayı; Alice Harikalar Diyarında, Peter Pan, Örümcek Adam gibi bilinen eserlere gönderme yaparak okuru başka kitaplara yönlendirmeyi de ihmal etmemiştir. Yazar, eserinde adalet ve vatanseverlik hariç 8 kök değere yer vermiştir. Eserde en yoğun işlenen değer sevgi değeridir. Sorumluluk ve dostluk değeri de sıkça karşımıza çıkmaktadır. Sevgi, sorumluluk ve dostluk değerinin bir eserde ön planda olması bu değerlerin aynı zamanda birbiriyle ilişkili, birbirini destekleyen değerler olduğunu göstermektedir. Iowa Üniversitesi tarafından onursal akademisyen yazar seçilen Buket Uzuner’in çocuklar için kaleme aldığı tek eseri Ah Bir Kedi Olsam adlı eseridir. Değer eğitiminde, değer ihtiva eden metinlerin okutulması önemli bir yer tuttuğu için edebîlikten ödün vermeyen, değerlerin içine ustaca yerleştirildiği kitapların tespit edilmesi de son derece önemlidir. Edebî yönden sağlam oluşu ve içerdiği kök değerler nedeniyle bu kitap değer eğitiminde kullanılabilecek bir eserdir.