Araç, Tosya ve Ayancık yöresi göknar seçme ormanlarında meşcere kuruluş özellikleri - Güney, Ertan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada Araç, Ayancık ve Tosya yöresi göknar seçme ormanları kuruluş özellikleri yönünden değerlendirilmiştir. Çalışma verileri geçerli orman amenajman planlarından sağlanmıştır. Göknar türlerinin saf meşcereleri ve baskın olduğu karışımları seçme işletmesi şeklinde yönetilmektedir. Seçme ormanlarının sürekliliği, aktüel-optimal kuruluşlar arası sapma biçimine göre değerlendirilmektedir. Bu çalışmada değerlendirilen seçme ormanları optimalden farklı şekillerde sapma göstermektedir. İncelenen 3 yörede de genel olarak seçme ormanları "Yaşlanmış seçme ormanlarından" oluşmaktadır. Ince çaplı kademelerdeki birey sayısı yönünden, sarıçam ve kayının karışıma girdiği seçme ormanları, saf göknar ormanlarına göre optimale daha yakın kuruluşlar göstermektedir. Bu nedenle bu türlerin mutlaka karışımlarda korunması gerekmektedir. Bütün göknar ormanlarında seçme ormancılığı konusunda ısrarcı olunmamalıdır. Seçme işletmeciliği göknarın optimal yayılış yaptığı alanlarda öncelikli olmalıdır.
Keywords: Göknar, Seçme Ormanı, Meşcere Kuruluşu