KABUK SOYMA FAALİYETLERİNDE İŞYERİ KOŞULLARI, ÇALIŞMA VERİMİ VE İŞÇİLERİN FİZYOLOJİK İŞ YÜKÜNÜN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - ALTUN, FERHAT (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada, odun hammaddesi üretiminde kabuk soyma sırasında üretim işçisi tarafından kullanılan kabuk soyma demiri, kabuk soyma baltası ve motorlu testereye monteli kabuk soyma ekipmanı ile gerçekleştirilen faaliyetler incelenmiştir. Araştırmanın konusunu, işçilerin çalıştıkları işyeri koşulları, çalışma verimi ve çalışanlar üzerinde oluşan fizyolojik iş yükünün belirlenmesi oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı sarıçam ağaçlarının kesildiği üretim sahalarında kabuk soyma faaliyetleri sırasında, işçinin çalışma verimini etkileyen işyeri koşullarını saptamak ve bu koşullar etkisinde ortaya çıkan fizyolojik iş yükünü belirlemektir. Bu amaçla; üretim işçileri tarafından kullanılan motorlu testereye monteli kabuk soyma ekipmanı, kabuk soyma baltası ve kabuk soyma demiri ile yapılan kabuk soyma faaliyetlerine ilişkin zaman ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçümlerle, işçinin çalışma verimini etkileyen bağımsız değişkenler etkisinde, işçiler tarafından gerçekleştirilen 3 farklı kabuk soyma yönteminde ortaya koydukları çalışma verimi ve fizyolojik iş yükü belirlenmiştir. Bu çalışmanın gerçekleştirildiği işyeri koşullarında, sarıçam ağaç türünde kabuk soymada bağımsız değişkenlerin etkisinde iş verimi, kabuk soyma faaliyeti sırasında ortaya çıkan fizyolojik iş yükü ölçülmüştür. Buna göre, sarıçam ağaç türünün kabuk soyma faaliyetinde ortalama fizyolojik iş yükü (%HRR) değerinin %27,7 ile % 36,9 arasında hesaplanmıştır. Bu değerlerine göre, kabuk soyma faaliyetinin iş seviyesinin hafif ve orta ağırlıkta işlerden olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Kabuk soyma, çalışma verimi, fizyolojik iş yükü