Stratejik insan kaynakları yönetimi bağlamında yetenek yönetiminin çalışan motivasyonu üzerine etkisi - Taş, Derya Dengel (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Küreselleşmenin etkisiyle işletmeler arası rekabet koşullarının ivme kazanması, kişilerin bilgi, beceri ve yeteneklerinin işletmeler açısından önemini arttırmıştır. İşletmeler rekabet avantajı elde etmek için ihtiyaç duydukları teknik donanımların yanında bilgili, beceri düzeyi yüksek, yetenekli çalışanlara ihtiyaç duyduklarından, insan kaynakları yönetimine daha fazla gerek duyulduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, stratejik insan kaynakları yönetimi bağlamında yetenek yönetiminin motivasyon üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu ana amaç çerçevesinde Türkiye’nin, Kastamonu ilinde faaliyet gösteren özel sektör firmaları çalışanlarından anket yoluyla veriler toplanmıştır. Veriler yüz yüze görüşmeler ve e posta aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler Yapısal Eşitlik Modeli-YEM ile analiz edilmiştir. Anketin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapıldıktan sonra model çerçevesinde, verilere korelasyon ve ANOVA testleri uygulanarak hipotezler sınanmıştır. Yetenek yönetimi ile motivasyon arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca iş motivasyonunun alt boyutlarıyla yetenek yönetimi arasında ilişkiler saptanmıştır. Demografik değişkenlerden eğitim düzeyi ile motivasyon ve yetenek yönetimi arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir. Sonuç olarak stratejik insan kaynakları yönetimi bağlamında yetenek yönetiminin çalışan motivasyonu üzerinde pozitif yönlü ilişkilidir ve yetenek yönetimi motivasyonun tüm alt boyutları ile ilişkilidir. Bu bağlamda stratejik insan kaynakları yönetiminde yetenek yönetimi motivasyonu artırmada etkili bir araç ve strateji olarak tespit edilmiştir.
The effect of talent management on employee motivation in the context of strategig human resources management