Gaz türbinli güç santralleri için azami güç üretim kontolü - Aldalımı, Zakarıa Ahmad Farag (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bir gaz türbini, gazların ısı enerjisini mekanik işe dönüştüren bir tür türbin olan bir ısı motorudur. Bu çalışmada, üfleyici (blower) uygulama planlamasına yönelik yeni strateji, tanıtıldı. Gaz türbinlerini besleyen çalışma maddeleri, ısıtılmış gazlar veya diğer makinelerde üretilen ısıtılmış egzoz gazlarıdır. Gazlar geçerken kinetik enerji lerini türbin kanatlarına iletir. Bu türbinler, eş zamanlı ısı ve elektrik üretimi için sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Gaz türbinlerinin gücü, birkaç kW’tan 300 MW’a kadar geniş bir aralıkta değişiklik gösterir. Çalışma gazlarını getirme yön temine göre gaz türbinleri, izobarik (sabit basınçlı) ve izokronik (sabit hacim) olmak üzere iki türe ayrılır. Sabit basınçlı gaz türbinlerinde çalışma gazı, türbine yaklaşık olarak sabit basınçta girer ve bu tür bir türbinin basitleştirilmiş bir teorik modeli, Erickson-Brown çevrimidir. Sabit hacimli gaz türbininde çalışma gazı, türbine kısım lar hâlinde eşit hacimde (darbeli) girer. Bu tezde, gaz türbininin tasarım ve perfor mans analizi için Simulink-Matlab'ı kullandı.
Keywords: Azami güç kontrolü, gaz türbini, Enerji santralleri, Simülas yon.