Osho'nun Nihai Kurtuluş Yolunda Yoga ve Tantra Yöntemine Yaklaşımı - Yıldız, Muhammet (Zenodo, 2024)
İnsanlık çoğunlukla tarih boyunca yaşamış olduğu hayatı ebedi bir hayata geçiş için basamak olarak görmüştür. Bu nedenle varlığın mahiyetini, niçinini ve nedenini sürekli bir şekilde araştırmaya ve anlamlandırmaya çalışmıştır. İnsanın bu anlam arayışı birçok fikri ekolü ortaya çıkarmıştır. İnsanın fıtrî yapısından kaynaklanan bu arayış, müşahhas olanın sürekli değerli gösterildiği günümüz haz ve hız toplumunda her ne kadar bastırılmış gibi görünse de farklı şekillerde daha da güçlü bir halde dışa vurmaktadır. Günümüzde bunalım içinde yaşayan insanlar kendilerini nihai olarak kurtuluşa ulaştıracak yolları araştırmakta ve bu noktada da yeni dini hareketlere yönelim göstermektedir. Bu bağlamda Osho hareketi dikkatimizi çekmiştir. Osho’nun nihai kurtuluşa ulaşma noktasında mazoşist yaklaşımların aksine insan bedenini yüceltmesi ve özgürlük alanlarını genişletmesi bireylere cazip gelmektedir. Osho, yoga ve tantrayı birbirinden farklı yöntemler olarak görmekte ve nihai kurtuluşa erişme noktasında tantranın daha etkili bilimsel teknik olduğunu iddia etmektedir. Bu nedenle makalemizde Osho’nun nihai kurtuluşa ulaşma yolu olarak Tantra öğretisine yaklaşımı ele alınacaktır.
Keywords: Tantra; Osho; Din; Yoga; Nihai Kurtuluş