Mavera Dergisinde Din ve Toplum - Baltacı, Yusuf Emre (Dinbilimleri Akademik Arastirma Dergisi, 2024)
Edebiyat dergileri toplumsal hayatın içinden gelen oluşumlar olduğundan yayımlandığı yılların fotoğrafını çekmektedir. Mavera dergisi yayın hayatını sürdürdüğü 16 sene boyunca toplumun gündemini kendi gündemi haline getirmiş ve topluma ayna olmuştur. Dergi kendisini, “Muhafazakar Fikir ve Edebiyat Dergisi” olarak tanımladığından, hem dini ögeleri içerisinde ihtiva etmiş hem de bu perspektifte toplumsal değişimi ele almıştır. Bu çalışmanın amacı ise derginin, dini hangi yaklaşımdan değerlendirdiğini, nasıl ele aldığını, toplumsal değişimin halihazırda nasıl olduğunu ve nasıl olması gerektiğini ortaya koymak olmuştur. Derginin tüm sayıları taranarak elde edilen dinî veriler, ibadet esasları, inanç esasları altında toplanmıştır. Bakış açılarının tespit edildiği veriler, tasavvuf, ümmetçilik, dini edebiyat ve zihniyet başlıkları altında toplanmıştır. Son olarak topluma dair görüşleri ise sosyal değişim ve modernleşme başlıkları altında toplanmıştır.
Keywords: Din Sosyolojisi; Din Olgusu; Modernleşme; Sosyal Değişim; Dini Araştırmalar (Diğer); Religious Studies (Other); Sociology of Religion; Phenomenon of Religion; Modernization; Social Change; علم اجتماع الدين; ظاهرة الدين; التغيير الاجتماعي; التحديث