Ortaokul Öğrencilerinin Yakın Çevreye Yönelik Farkındalıklarının Sınıf Düzeyleri Açısından Karşılaştırılması - HÜSEYİNBAŞ, Özgür; ÜNAL, Ahmet; YERLİKAYA, Zekeriya (Bayburt Universitesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Kastamonu ilinde yaşayan ortaokul öğrencilerin içinde yaşadıkları yakın çevredeki canlı ve cansız çeşitliliğine yönelik farkındalıklarını ortaya koymak ve bu farkındalık durumlarını sınıf düzeylerine göre karşılaştırmaktır. Bu kapsamda, bu araştırmada uygulanmak üzere “Yakın Çevre Farkındalık Testi” geliştirilmiştir ve araştırmada nicel araştırma türlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Kastamonu il ve ilçelerinde yaşayan toplam 720 ortaokul öğrencisinin yakın çevreye yönelik farkındalıkları farklı değişkenler bakımından irdelenmiştir. Elde edilen bulgular analiz edildiğinde öğrencilerin yakın çevre ve canlılara yönelik farkındalıklarının oldukça düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçların ve önerilerin değerlendirilmesi halinde, bu alanla ilgili eğitim-öğretim faaliyetlerinde verimliliği artırma noktasında katkı verebileceği düşünülmüştür.
Keywords: Alan Eğitimleri; science education; neighborhood education; awareness test; fen eğitimi; yakın çevre eğitimi; farkındalık testi; Other Fields of Education; 4. Education