Sistematik Riskin Hisse Senedi Getirisine Etkisi: Borsa İstanbul Örneği - DAYI, Faruk (Optimum Journal of Economics and Management Sciences, 2020)
Sistematik risk, hisse senetlerinin getirisini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Sistematik riskin tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Yatırımcılar portföyü çeşitlendirerek sistematik olmayan riski azaltmakta ve portföyün toplam riskini düşürebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı, sistematik risk yatırım kararlarında oldukça önemlidir. Bu amaçla çalışmada sistematik riskin hisse senedi getirisi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Önceki çalışmalarda mali tablo verileri ile beta katsayısının kullanıldığı görülmektedir. Önceki çalışmalardan farklı olarak modelde hisse senedinin fiyatı, faiz oranı enflasyon oranı, döviz kuru, politik risk endeksi, piyasa risk değişkeni olarak BIST 100 endeksi modelde yer almaktadır. Borsa İstanbul imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren 174 şirketin 2009-2017 dönemi verileri kullanılmıştır. Uygulama da panel veri yöntemi ile analiz yapılmıştır. Analiz sonucunda hisse senetlerinin getirisinin sistematik riskten etkilendiği tespit edilmiştir.
Keywords: Portföy yönetimi; Panel veri; Borsa İstanbul; Sistematik risk; Hisse senedi getirisi