Havayolu Endüstrisinde Pazar Yapısı ve Rekabet: Gelişmekte Olan ve Gelişmiş Ekonomilerden Kanıtlar - YAŞAR, Mehmet; KAYHAN, Selçuk; KİRACI, Kasım (Abant Izzet Baysal University Graduate School of Social Sciences, 2023)
Bu çalışmanın amacı havayolu pazarlarında piyasa yapısının analiz edilmesidir. Çalışmada gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerde 2011-2020 dönemi için havayolu endüstrisinde pazar yapıları incelenmiştir. Ek olarak, Covid-19 salgınının havayolu piyasa yapısında meydana getirdiği bozulma da çalışmada incelenen unsurlar arasındadır. Çalışmada CR4, CR8 ve Herfindahl-Hirschman endeksi olmak üzere farklı analiz teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre Covid-19’un yayılımının havayolu işletmelerini oldukça etkilediği ve bazı ülkelerde piyasa yapılarının değişmeye başladığı ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca, rekabet düzeyi ve piyasa yapısılarının ülkeler arasında farklılık gösterdiği görülmüştür. Covid-19 nedeniyle ortaya çıkan bu durum, bazı ülkelerde daha yoğun pazarları öne çıkarırken bazı ülkelerde daha rekabetçi piyasaları gündeme getirmektedir.
Keywords: Rekabet; Pazar Yapısı; Havayolu Endüstrisi; Oligopol; Herfindahl-Hirschmann Endeksi; Competition; Market Concentration; Airline industry; Oligopoly; Herfindahl-Hirschmann Index