Kastamonu Yöresinde Bulunan Mandaların Bubalus Bubalis (L.) İşkembe Siliyat (Protista: Ciliophora) Faunası - Gürelli, Gözde (My University, 2024)
Mandalar ülkemiz için ekonomik değeri olan, geviş getiren hayvanlardır. Mideleri oldukça özelleşmiştir. Mide, işkembe, börkenek, kırkbayır ve şirdenden oluşur. İşkembede hayvanın sindiremediği selülozu sindirmeye yarayan eşsiz bir siliyat faunası bulunmaktadır. Ülkemizde işkembe siliyatlarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, mandaların işkembe siliyat faunasıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır ve bu araştırma ilk çalışma olacaktır. Araştırmada tespit edilecek olan siliyat faunası dünyada yapılan diğer araştırmaların bulgularıyla karşılaştırılacaktır. Bu çalışmayla ülkemiz endokommensal siliyat faunasına katkıda bulunulacak ve ayrıca siliyatların belirlenen yaygınlıklarına göre hayvan sağlığına olası etkileri tartışılacaktır. Anahtar Kelimeler: Manda, siliyat, Kastamonu, işkembe