FEN BİLGİSİ PROGRAMI LİSANS VE LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARINA UYGUN SORU HAZIRLAMA YETERLİLİKLERİNİN İNCELENMESİ - Umur, Meltem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Öğrenme durumlarını tespit etmek üzere ölçme- değerlendirme yapılır. Ölçme değerlendirme uygulamalarının hedef kazanımı yansıtması beklenir. Bu anlamda araştırmada, fen bilgisi öğretmen adaylarının ve lisansüstü öğrencilerinin soru hazırlama yeterliliklerini inceleme amaçlanmıştır. Araştırma tarama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunda Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir eğitim fakültesinin fen bilgisi öğretmenliği 4. Sınıf öğrencileri ve fen bilimleri enstitüsü fen bilimleri eğitimi bilim dalında öğrenim gören lisansüstü öğrencileri yer almıştır. Veri toplama aracı, farklı sınıf seviyesinden ve aynı öğrenme alanından olan toplam 10 kazanım için soru yazmayı gerektiren bir başarı testidir. Başarı testi aynı zamanda hazırlanan soruları TIMSS bilişsel düzeylerine göre kodlamayı ve soru için kullanılan ölçme tekniği belirlemeyi de gerektirmektedir. Veri analizi, hazırlanan soruların TIMSS bilişsel düzeyleri uyumluluk ve ölçme tekniğinin doğruluk durumlarına göre yapılmıştır. Katılımcıların kazanımın gerektirdiği bilişsel boyuta uygun soru hazırlamada ve kazanımları ve kazanımlar için hazırladıkları soruları TIMSS bilişsel düzeylerine göre sınıflamada yetersiz oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların ayrıca yararlandıkları ölçme tekniklerini tanıma durumlarının kısmen yeterli olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, katılımcıların soru hazırlama yeterliliklerinin gelişmediği sonucuna varılarak bu durumun nedenlerinin daha detaylı incelenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için öğretmen yetiştirme programları dâhilinde çalışmalar yapılması önerilmiştir.
Keywords: TIMSS, kazanım, soru hazırlama, ölçme değerlendirme