Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bitkilerin Zararlı Etkileri (Kastamonu Örneği) - Şevi̇k, Hakan; Öztürk, Sevgi; Çeti̇n, Mehmet (Düzce University, 2015)
Günümüzde bitkiler kent bileşenlerinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Özellikle endüstrileşmenin yoğun baskısı altında olan kentlerde, yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik açık-yeşil alanlara, dolayısı ile bitkilere tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar ihtiyaç duyulmaktadır. Doğanın bir parçası olan insanın yeşile olan özlemi, peyzaj çalışmalarını modern yaşamın önemli bir parçası durumuna getirmiş, bitkilerin yoğun olarak kullanıldığı peyzaj düzenlemeleri modern yaşamın ve medeniyetin önemli bir göstergesi olarak kabul edilmeye başlamıştır. Kentlerde bitkilerin kent ekosistemine; hava kirliliğini önleme, sıcaklığın dengelenmesi ile enerji tasarrufu sağlama, nem sağlama, fauna ve floraya yaşam ortamı hazırlama, gürültüyü azaltma, rüzgar, toz ve sera etkilerini azaltma, ışık yansımalarını önleme gibi pek çok katkıları bulunmaktadır.. Özellikle hava kalitesi ile bitkilerin ilişkisi konusunda bilinç düzeyinin artmasının bir sonucu olarak, yeşil alan ve ormanlık alan miktarı fazla olan şehirler, yaşam kalitesi yüksek şehirler olarak görülmeye ve yaşamak için tercih edilmeye başlamıştır.  Ancak, bu kadar olumlu katkıları yanında bitkilerin, çevre kirliliğine sebep olma, polen kirliliği, zehirli meyve ve tohumlar üretme, insanlar için zararlı hayvanlara barınak ve besin sağlama gibi çeşitli olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Ancak yapılan çalışmaların neredeyse tamamı, bitkilerin kent ekosistemine olumlu etkileri konusunda yoğunlaştığından, bitkilerin olumsuz etkileri konusunda yeterli düzeyde çalışma yapılmamış ve bu durum pek çok bitkinin yanlış kullanımı sonucunu doğurmuştur. Bu çalışmada, peyzaj çalışmalarında sıkça kullanılan ve kent ekosistemlerine önemli katlkılar sağlayan bitkilerin, insan yaşamı üzerine olumsuz etkileri belirlenmeye çalışılmış, bu olumsuzluklara sebep olan özelliklere sahip bitkiler ve bu bitkilerin yanlış kullanımları Kastamonu kent merkezi örneğinde incelenmiştir.

Nowadays plants are indispensable components of the city. Especially, There is a need plants that is above with intense pressure of industrialization, the open-green space for improving the quality of life in the todays than before. Yearning people for green which is a part of nature, landscape work has brought a significant part of the state of modern life, the landscape where plants intensively used as an important indicator and the civilization of modern life. Ecosystem of plants in urban areas; prevention of air pollution, save energy by stabilizing the temperature, providing moisture, fauna and flora habitat preparation, noise reduction, wind, dust and greenhouse reduction effects, there are many additives, such as the prevention of light reflection. Especiall awareness of the relationships of plants in air quality. So increase of this concious level, the high amount of green space and wooded areas in cities that is to live quality of life and preferred between people. However besides the positive effects of plants, it has some negaticve effects as causeing environmental pollution, pollen pollution, produce poisonous fruit and seeds and providing shelter and food for pests to humans. But, in Almost all of the studies, the negative effects of plants are noy studied sufficient due to the plant focused on the positive effects of urban ecosystems and this situation causes a wrong way usage of plants. In this study, plants commonly used in landscaping and that provide a significant contribution to urban ecosystems determine how they effect negatively the human life and this kind of plants and their wrong usage are examined in the examples of Kastamonu city.
Keywords: plant losses; Technology; kastamonu; Science (General); T; Science; Q; Mühendislik; bitki zararları; Plant Losses; Kastamonu; Landscape; landscape; Engineering (General). Civil engineering (General); Q1-390; Engineering; Bitki Zararları; Kastamonu; Peyzaj; peyzaj; TA1-2040; 15. Life on land; 12. Responsible consumption; 13. Climate action; 11. Sustainability