ÇANKIRI’DAKİ KÖY ADLARI ÜZERİNECOĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME - İbret, Ünal (MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 7, OCAK -2003, İSTANBUL, 2003)
Köy adları bir bölgenin fiziki özelliklerinin yanısıra beşeri ve iktisadi özelliklerini ortaya koyan önemli değerlerdendir. Bu sebeple Türkiye’nin tabii ve sosyo-kültürel özelliklerinin ortaya konmasında köy adlarından faydalanmak mümkündür. Bu açıdan Çankırı bölgesi oldukça fazla önemi bulunan bir bölgedir. Çünkü burası Anadolu’da Türk iskânının başladığı dönemde bir Uç Bölgesi olmasının yanısıra, Moğol istilası sırasında güvenli bir bölge görevi görmüş ve yoğun olarak Türk boy, oymak ve aşiretlerinin yerleşim bölgesi olmuştur. Ayrıca Anadolu’nun merkezi bölgesi olduğu için çevresine fazlaca açılamamış ve bu özelliğine bağlı olarak ta geçmişten günümüze kadar gelen dönemde, köy adlarının fazlaca bozulmadan kaldığı örnek bir bölge olarak kalmıştır. Bu çalışmada Çankırı’da ki köy adlarının %49,6’sının adını tabii unsurlardan, %50,4’ünün de beşeri ve ekonomik unsurlardan aldığı ortaya çıkmıştır. Tabii unsurlar içerisinde su ve bitki isimlerinin, beşeri ve ekonomik unsurlar içerisinde de Türk boy, oymak ve aşiretlerinin isimleri ile ören yerlerinin adları ön plana çıkmaktadır
Keywords: Köy adları, Çankırı, Köy