Determination of Water Quality and Usability Level of Eğlence Pond (Boyabat, Sinop) - Aydin Uncumusaoğlu, Arzu; Mutlu, Ekrem (Alinteri Zirai Bilimler Dergisi, 2017)
Bu calismada, Sinop ilinin Boyabat ilcesinde bulunan Eglence Golet’inin ilk su kalitesi verileri degerlendirilmistir. Izleme calismasi, Eylul 2015 ile Agustos 2016 tarihleri arasindaki uc ornekleme istasyonunda aylik olarak gerceklestirilmistir. Toplam 21 fizikokimyasal parametre ve 7 agir metal seviyeleri mevsimsel ve yillik olarak degerlendirilmistir. Sonra, bu degerler WHO ve Turkiye’nin Su Kalitesi Yonetim Yonetmeligi (SWQMR) kriterlerine gore siniflandirilmistir. Egence Golet’i genellikle akuatik organizmalar ve sulama suyu icin uygundur. Ancak sonbahar mevsiminde tespit edilen yuksek su sicakliklari, sicakliga karsi hassas sucul organizmalar icin tehlike olusturabilir. Bu calismada su sicakligi, sulfit, nitrat ve pH degisiklikleri cok tehlikeli bir durumda tespit edilmemistir. Ancak ani olarak degisen iklim degisikligi nedeniyle gelecegi tahmin etmek zordur. Golet'i tehdit eden kirlilik kaynaklari oncelikle iklim ve Eglence goleti cevresinde yapilan tarim aktivitelerinde kullanilan gubreler olabilir.
Keywords: Hierarchical Cluster Analysis (HCA); Water quality temporal variation; hierarchical cluster analysis (HCA); Su kalitesi zamansal değişim; hiyerarşik küme analizi (HKA); Water Quality Temporal Variation; 13. Climate action; 14. Life underwater; 6. Clean water