Sultan II. Abdülhamġt dönemġnde Yozgat (1876-1909) - Daşkın, Hatice (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Yozgat Osmanlı hâkimiyetine girdikten sonra ilk olarak Sivas‟a bağlanmıĢtır. Sancak Bozok ve Akdağ olmak üzere iki kazadan teĢkil edilmiĢtir. Osmanlı Devleti‟nin değiĢim süreci Tanzimat‟tan baĢlayarak Sultan II. Abdülhamit döneminde hız kazanmıĢtır. Osmanlı döneminde önemi artan Yozgat, idari, eğitim, sosyal ve ekonomik alanda önemli bir merkez haline gelmiĢtir. Sultan II. Abdülhamit Dönemi‟nde bölgeye denetim için müfettiĢler gönderilmiĢ ve istihdam sağlanmaya çalıĢılmıĢtır. Konumuz olan Sultan II. Abdülhamit döneminde (1876-1909) Ģehrin yapısı korunmaya çalıĢılmıĢ yeni yapılar inĢa edilmiĢtir. Bu çalıĢmada 1876-1909 tarihlerinde Yozgat Sancağının idari, sosyal-kültürel ve ekonomik durumu ele alınmıĢtır. Sultan II. Abdülhamit‟in bölge için uyguladığı politikalar anlatılmaya çalıĢılmıĢtır.
Keywords: Yozgat, sultan ıı. Abdülhamit, bozak, idare, sosyal, ekonomi