TÜRKİYE’NİN FARMAKOLOJİ SANAYİNDEKİ MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜĞÜNÜN SEKTÖRÜN İHRACATI ÜZERİNE ETKİSİ: ZAMAN SERİSİ ANALİZİ - DEMİR, Memduh Alper (Bingol Universitesi, 2020)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin farmakoloji sanayisi ürün ihracatındaki dinamik, açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük endeksinin farmakolojik ürün ihracatı üzerine etkisini incelemektir. Bu çerçevede kullanılan açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük endeksi, normalleştirilmiş açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük endeksinin (NRCA) zamansal dinamik karşılaştırmasına sahip formu olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, modele girdi maliyetleri etkilerini ölçmek için reel döviz kuru ve üretim kapasitesinin etkisini ölçmek için farmakoloji sanayisinin Türkiye’deki sanayi üretim endeksi ilave edilmiştir. Oluşturulan ihracat modeli yapısal kırılmaları dikkate alan zaman serisi teknikleri ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları farmakolojik ürün ihracatını etkileyen faktörlerin döviz kuru ve sanayi üretim endeksi olduğunu göstermektedir. Döviz kurunun ihracat üzerine etkisinin negatif çıkması sektördeki ithal girdi maliyetlerine bağlanmıştır. Kurdaki artışın ihracat üzerine azaltıcı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Sanayi üretim endeksi ise ihracatı pozitif olarak etkilemiştir. NRCA endeksi ise anlamsız çıkmıştır. NRCA’nın neden ihracat üzerine etkisinin olmadığı tartışılmıştır. Çalışmada ele alınan dönem aylık seriler olmak üzere 2005:02 -2019:12 dönemidir.
Keywords: NRCA; Yapısal Kırılmalar; Farmakoloji Sanayisi; İhracat; Türkiye; Economics; Ekonomi; NRCA; Structural Breaks; Pharmaceutical Industry; Export; Turkey; 8. Economic growth