Atom–yüzey etkileşmesi: Potansiyel enerji yüzeyi - Korkmaz, Emrah (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada, H atomu ile Pt(111) yüzeyi arasındaki potansiyel enerji yüzeyinin tanımlanması teorik olarak yapıldı. Potansiyel enerji yüzeyinin belirlenmesi için London-Eyring-Polanyi-Sato potansiyeli kullanıldı. Bu potansiyele ait parametrelerin bulunması için, H – Pt(111) yüzeyi etkileşmesi için yoğunluk fonksiyoneli teorisi metodu ile hesaplanan enerji değerleri kullanıldı. Potansiyel enerji yüzeyinin tanımlanması sayesinde hidrojen atomunun yüzey üzerinde tutuna bildiği bölgeler ve alt yüzeye geçtiği bölgeler tespit edildi. Yüzeyin boşluk bölgeleri, hem alt yüzeye geçiş bölgesi hem de yüzey üzerinde tutunabileceği bölgeler olduğu gösterilmiştir.
Atom–surface interaction: Potential energy surface
Keywords: Potansiyel enerji yüzeyi, LEPS, tutunma, Pt(111) yüzeyi