BİNA ENERJİ PERFORMANSI ARTIRMA UYGULAMALARININ ISIL GEÇİRGENLİK KATSAYISINA ETKİSİ - Koçkar Tuğla, Rukiye (Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal of Engineering Sciences, 2024)
Enerji korunumunun önemli olduğu günümüzde, yapıların enerji tüketim sınıfını belirlemek, enerji performansını artırmak, minimum enerji tüketimiyle yapılarda maksimum enerji verimliliği sağlamak amacıyla yalıtım uygulamaları yapılmaktadır. Bu çalışmada; bir kamu binasına uygulanan yalıtım incelenmiş, yalıtımın binanın ısıl performansına etkisi deneysel ve analitik metotlarla kıyaslanarak analiz edilmiştir. Çalışmada, termal kameraların kullanıldığı kızılötesi ısıl görüntüleme yöntemi kullanılmış ve bu yöntemle binanın farklı yalıtım özelliğine sahip üç cephesi incelenmiştir. İncelenen cephelerden termal kameralar vasıtasıyla ısıl görüntüler alınmış; bu ısıl görüntülerin analizi sonucu duvarların mevcut ısıl geçirgenlik katsayısı (UKIZILÖTESİ, W/m2K) belirlenmiştir. Ayrıca bina cephesini oluşturan malzemelerin kalınlıkları ve TS 825’deki ısıl iletkenlik hesap değerleri (λTS825) kullanılarak duvarların ısıl geçirgenlik katsayısı (UTS825) analitik olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak; deneysel verilerle belirlenen UKIZILÖTESİ değeri, analitik yöntemle belirlenen UTS825 değerine göre daha yüksek bulunmuştur. Bu sonuca göre duvarların mevcut ısıl performansı, analitik olarak belirlenen (bina enerji kimlik belgesinde de yazılan) ısıl performansından daha düşüktür. Yalıtım uygulaması yapıldıktan sonra duvarların hem UKIZILÖTESİ hem de UTS825 değerinin azaldığı görülmüştür. Deneysel ve analitik verilere göre yalıtımın binanın ısıl performansına etkisi olumlu olmuştur.
Keywords: Energy efficiency; thermal transmittance value; infrared thermography; building walls; insulation; Construction Materials; Yapı Malzemeleri; enerji performansı; ısıl geçirgenlik katsayısı; kızılötesi ısıl görüntüleme; bina duvarları; yalıtım