Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi (UCEK) Tam Metin Bildiri Kitaplarında Yer Alan Araştırmaların Bibliyometrik Analizi - Turgut, Tuğba; Sağ, Çağrınur; Kaymakcı, Selahattin (Ataturk Universitesi, 2024)
Bibliyometrik analiz bilimsel toplantıların hangi amaçlarla düzenlendiğini ve bunu devam ettirme durumunu ortaya koymaya imkân sağlamaktadır. Bilimsel toplantılara katılım sağlayanların akademik profillerine ve yayımlanmış bilimsel araştırmalara yönelik kanaat sahibi olmaya yardımcı olmaktadır. Bu bilimsel toplantılardan biri de ilki 2018 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresidir. Bu bağlamda araştırmanın amacı Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi Tam Metin Bildiri Kitaplarında yer alan araştırmaların bibliyometrik analizini yapmaktır. Nitekim ayrıntılı bilimsel içeriklerinden dolayı tam metin bildiri kitaplarında yer alan araştırmalar bu çalışmanın odak noktası olarak seçilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan bibliyometri yöntemi kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen “Tam Metin Bilimsel Bildiri Analiz Formu” ise veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Veriler bibliyometrik analizle çözümlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 2018-2023 yılları arasında yayımlanan kongreye ait tam metin bildiri kitaplarında toplamda 390 araştırma mevcuttur. Kitaplarda en fazla bilimsel araştırma 2019 yılına ait olmakla birlikte bildiriler ağırlıklı olarak Türkçe dilindedir. Kongreye ağırlıklı olarak MEB’te görev yapmakta olan öğretmenlerin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden araştırmacıların katılım sağladığı tespit edilmiştir. Araştırmaların konu dağılımına bakıldığında ise coğrafya alan eğitiminde genellikle akademisyen, öğretmen ve öğrencilerin görüş, algı, tutum ve farkındalıklarının belirlenmesine yönelik olduğu dikkati çekmektedir. Coğrafya alan araştırmalarında ise çoğunlukla mekânsal planlama, dağılım, gelişim, değişim ve dönüşüm konuları ön plana çıkmaktadır. Ayrıca bildirilerde coğrafya disiplininde de kullanılan yöntemlerden literatür araştırması ile nitel araştırma yöntemlerinin tercih edildiği belirlenmiştir.
Keywords: uluslararası coğrafya eğitimi kongresi (ucek); Geography (General); full text proceedings book; tam metin bildiri kitabı; bibliometric analysis; international congress on geographic education (icge); Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi (UCEK); coğrafya eğitimi; bibliyometrik analiz; tam metin bildiri kitabı; G1-922; International Congress on Geographic Education (ICGE); geography education; bibliometric analysis; full text proceedings book; bibliyometrik analiz; geography education; Geography Education; Coğrafya Eğitimi; coğrafya eğitimi