ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEĞİN İŞE GÖMÜLMÜŞLÜK ÜZERİNE ETKİSİ: KİŞİ-İŞ UYUMUNUN ARACILIK ROLÜ - MAZIOĞLU, VOLKAN (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)
Günümüzde örgütlerin başarılı olabilmesi, hedeflerine, amaçlarına ulaşabilmesi ve varlıklarını sürdürebilmesi için çalışanların örgüte sağladığı katkı ve sergilediği performans oldukça önem taşımaktadır. Bu nedenle örgütlerin çalışanlarına verdiği değer, katkı ve destek de bu doğrultuda oldukça önemlidir. Örgütler açısından önemli diğer bir konu ise kişi-iş uyumudur. Çalışanın işiyle uyum sağlaması ve yaptığı işle yetenekleri arasındaki uyum işini daha özverili ve severek yapmasını sağlamıştır. Örgüt içinde kişi-iş uyumunun tam olarak sağlanması çalışanın işi ile bütünleşmesine, bağlanmasına ve işe gömülmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın temel amacı, algılanan örgütsel desteğin işe gömülmüşlük üzerindeki etkisinde kişi-iş uyumunun aracılık rolünün incelenmesidir. Bu amaç kapsamında araştırma verileri, Kastamonu’da yer alan kamu ve özel bankalarda görev yapan 274 çalışandan anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırma verileri, tanımlayıcı istatistiki analizler (frekans, ortalama standart sapma, çarpıklık, basıklık), korelasyon analizi, regresyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın bulguları bağlamında algılanan örgütsel desteğin kişi-iş uyumu ve işe gömülmüşlük ve alt boyutları (uyum, bağ ve fedakarlık) üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Kişi-iş uyumunun işe gömülmüşlük ve alt boyutları (uyum, bağ ve fedakarlık) üzerinde de pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmanın temel hipotezi bağlamında algılanan örgütsel desteğin işe gömülmüşlük ve alt boyutları üzerindeki etkisinde kişi-iş uyumunun kısmi aracılık etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Algılanan Örgütsel Destek, İşe Gömülmüşlük, Kişi-İş Uyumu.